Praktische informatie

Aanmelden

Je kunt je aanmelden bij de praktijk via mail of via het contactformulier.

Afhankelijk van de hulpvraag is er een verwijsbrief van de huisarts nodig om in aanmerking te komen voor vergoede zorg.

Wachttijd

Op dit moment is er een aanmeldstop in de praktijk. Vanaf het schooljaar 2025/2026 is er weer plek voor nieuwe aanmeldingen en onderzoeken. Je kunt je hier alvast aanmelden. 

Informatie voor verwijzers

Aanmelden kan digitaal via ZorgDomein.

 

Contra indicaties

Praktijk Groningen Zuid behandelt geen psychiatrische klachten als psychose, verslavingsproblematiek en/of scheidingsproblematiek. De praktijk beschikt niet over een crisisdienst, mensen die regelmatig in crisis raken kunnen daarom beter binnen een GGZ-instelling behandeld worden.

Tarieven en vergoedingen

Kinderen tot 18 jaar 

Onderzoek en behandeling wordt bij Praktijk Groningen Zuid in de provincie Groningen en Drenthe vergoed. Er is een verwijzing van de (huis)arts, cjg of sociaal team nodig.

Ernstige Dyslexie

Onderzoek en behandeling van Ernstige Dyslexie wordt bij Praktijk Groningen Zuid in de provincies Groningen en Drenthe vergoed. Aanmelding gebeurt in samenspraak met ouders en school. Een verwijsbrief van de huisarts is dan niet nodig.

Mijn kind komt niet in aanmerking voor een vergoed onderzoek, wat nu?

Wanneer kinderen met lees- en spellingproblemen niet in aanmerking komen voor de vergoede dyslexiezorg, maar je als ouders/ school wel zorgen hebt over de ontwikkeling van je kind, kun je je kind aanmelden voor een particulier dyslexieonderzoek of voor een vergoed psychiatrisch-orthodidactisch onderzoek. Onderzoek vindt plaats op school of in de praktijkruimte. Het onderzoek kan uitgebreid worden met verdiepende onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een intelligentieonderzoek of onderzoek naar executieve vaardigheden. De kosten van een particulier onderzoek worden altijd vooraf besproken. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. 

Bereikbaarheid en crisis

Wanneer de praktijk gesloten is en er sprake is van spoed/crisis dan kun je contact opnemen met de huisarts of de huisartsenspoeddienst.

Werkwijze

Tijdens het intakegesprek brengen we de (leer)problemen in kaart, kijken we naar de sterke kanten en mogelijkheden, en bespreken we hoe ik je/jullie verder kan helpen. Ik kijk niet alleen naar het individu, maar ook naar een breder geheel (gezinssituatie, school, etc.). Indien nodig volgt ook een onderzoek, bijvoorbeeld een intelligentieonderzoek, leeronderzoek of dyslexieonderzoek. De uitkomsten worden samen besproken, we bekijken dan ook welke behandeling het meest passend is. Iedereen is anders, dus elke behandeling is anders, ik bied altijd zorg op maat. Onderzoek en behandeling kunnen tevens, na overleg, plaatsvinden op de school. 

Kwaliteit en samenwerking

Ik ben aangesloten bij de Landelijke Vereniging van vrijgevestigde psychologen & psychotherapeuten (LVVP) en voldoe aan de kwaliteitseisen die door de vereniging zijn opgesteld. Mijn kwaliteitsstatuut ligt ter inzage op de praktijk.  De dyslexiezorg van Praktijk Groningen Zuid voldoet aan de landelijke normen en criteria van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD). Praktijk Groningen Zuid werkt samen met Blitz Begeleiding.

Privacy

In dit privacy statement is vastgesteld hoe de praktijk omgaat met privacygevoelige informatie, volgens de wet AVG.

Klachtenregeling

Ik streef ernaar om je zo goed mogelijk te helpen. Toch kan het voorkomen dat je niet tevreden bent. Dit hoor ik dan graag, zodat we samen tot een oplossing kunnen komen. Lees hier meer over in het klachtenreglement.

Als het niet lukt om samen tot een oplossing te komen dan kan een mogelijke klacht worden ingediend bij Klacht en Companyde klachtenregeling van de beroepsvereniging NIP, waar ik bij aangesloten ben. Klachten kunnen digitaal worden ingediend met het klachtenformulier.

Beroepsgeheim

Als je (kind) in behandeling komt, wordt er een dossier aangelegd waar informatie over de behandeling in wordt bewaard, zoals de verwijsbrief, het behandelplan en aantekeningen van de behandelaar over de voortgang van de behandeling. Alleen de behandelaar heeft toegang tot het dossier. Op het dossier is de WGBO (Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst) van toepassing. In deze wet staat dat psychologen zich moeten houden aan het beroepsgeheim. Dit houdt in dat er nooit zonder toestemming (van kind en/of ouders) informatie aan derden wordt verstrekt. Deze geheimhoudingsplicht mag alleen worden doorbroken in noodsituaties, bijvoorbeeld als jij of anderen in gevaar zouden komen. Voor overleg met collega’s die ook geheimhoudingsplicht hebben is geen toestemming nodig. De huisarts of verwijzer verwijst voor behandeling en wordt gezien als medebehandelaar. Hij/zij kan indien nodig tijdens de behandeling worden geconsulteerd. Ook zal hij/zij geïnformeerd worden bij de start en beëindiging van de behandeling en over de diagnose en het behandelplan.

  • Aanmelden

    Meld je aan via de website

  • Intake

    Welkom! Hoe kan ik je helpen?

  • Onderzoek

    Onderzoek vindt plaats op school of op de praktijklokatie

  • Start behandeling

    Samen besluiten we welke behandeling passend is

LOGO_EMDR_80mm
image001
NKD-logo-met-vinkje

Heb je vragen of wil je meer informatie? Vul het contactformulier in of stuur je bericht naar info@praktijkgroningenzuid.nl

Praktijklokatie: Vechtstraat 29 in Groningen