Aanbod

Psychologisch onderzoek

Het psychologisch onderzoek bestaat uit een om meer van de volgende onderdelen:

intelligentieonderzoek

dyslexieonderzoek

• neuropsychologisch onderzoek naar bijvoorbeeld aandacht en werkgeheugen.

• didactisch onderzoek

• onderzoek naar executieve vaardigheden, zoals emotieregulatie, planning, organisatie.

screening van werkhouding, taakaanpak en motivatie.

Specifiek leerprobleem: dyslexie

Kinderen met dyslexie (een specifiek leerprobleem) hebben meestal niet alleen een probleem met lezen, maar ook met spellen. Het lezen verloopt moeizaam omdat er geen goede koppeling wordt gemaakt tussen klanken en letters. Hierdoor hebben kinderen met dyslexie moeite om een woord dat ze zien hardop te lezen en een woord dat ze horen goed op te schrijven. Het lezen en/of spellen raakt niet goed geautomatiseerd. Lees- en spellingproblemen als gevolg van dyslexie zijn vaak goed behandelbaar.

Met een dyslexieonderzoek of leeronderzoek kunnen de lees- en spellingproblemen in kaart worden gebracht, en kan er een specifiek leerprobleem (dyslexie) worden vastgesteld of uitgesloten. Een daaropvolgende behandeling kan een positieve bijdrage leveren aan het lezen en spellen van je kind, het vergroten van het zelfvertrouwen, het bevorderen van het leesplezier en het leren omgaan met dyslexie. De meeste kinderen krijgen weer plezier in lezen en spellen terug en het niveau van lezen en spellen bereikt een aanvaardbaar niveau, zodat zij zelfredzaam worden op het gebied van lezen en spellen. Praktijk Groningen Zuid biedt vergoede dyslexiezorg (ED) die voldoet aan de criteria van het Nederlands Kwaliteitsinstuut Dyslexie (NKD). Daarnaast biedt de praktijk particulier dyslexieonderzoek aan voor kinderen en jongeren waarbij er wel zorgen zijn op het gebied van de lees- en spellingontwikkeling, maar waarbij niet wordt voldaan aan de criteria van vergoede dyslexiezorg.

Kinder- en jeugd GGZ

De praktijk biedt psychologische behandeling aan kinderen en jongeren tot 18 jaar, er wordt gewerkt met bewezen effectieve behandelmethoden zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Je kunt voor verschillende klachten bij de praktijk terecht, zoals schoolgerelateerde klachten (faalangst, onzekerheid, perfectionisme), angstklachten of emotionele problemen als gevolg van een eenmalige ingrijpende gebeurtenis.

Angstklachten

Praktijk Groningen Zuid biedt behandeling voor sociale angst, faalangst, paniek, fobieën of andere angstklachten. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van de principes van de cognitieve gedragstherapie. Zo nodig kan ook gebruik worden gemaakt van Mindfulness en EMDR.

Trauma

Misschien heb je iets meegemaakt dat je niet meer kunt loslaten. Je kunt je prikkelbaar voelen of je wordt snel emotioneel. Je doet je best om niet aan het verleden te denken, maar het overvalt je telkens weer.

EMDR is een behandeling voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Zoals bijvoorbeeld een ongeval, een heftige bevalling of  een medische ingreep. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele sessies in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

  • Aanmelden

    Meld je aan via de website

  • Intake

    Welkom! Hoe kan ik je helpen?

  • Onderzoek

    Onderzoek vindt plaats op school of op de praktijklokatie

  • Start behandeling

    Samen besluiten we welke behandeling passend is

LOGO_EMDR_80mm
image001
NKD-logo-met-vinkje

Heb je vragen of wil je meer informatie? Vul het contactformulier in of stuur je bericht naar info@praktijkgroningenzuid.nl

Praktijklokatie: Vechtstraat 29 in Groningen